22 april 2020 Nationale Zaaidag voor de bij

Benieuwd wanneer je moet zaaien? Doe het op 22 april! Deze dag is de Nationale Zaaidag, die in het leven geroepen werd door de Bijenstichting en imker Pim Lemmers. De afgelopen jaren gingen al duizenden mensen op 22 april naar buiten om te zaaien. Dat levert een heleboel voedselrijke bloemen op, én het creëert buzzz waardoor steeds meer mensen weten dat we beter met onze bijen om moeten gaan.

Buurttuin Poelenburg is een Voedselbank voor Bijen

Zaaiklaar maken van de moestuinbak

In deze serie volgen we buurtbewoner en moestuinbakgebruiker Rolf

Vandaag zou Rolf naar de Buurttuin gaan. Zijn bak in orde maken voor zaaien, poten en planten. Van Henk heeft hij wat tips gekregen voor een optimaal gebruik van de moestuinbak. Ook heeft Rolf wat tuingereedschappen gekocht. De Buurttuin stelt wel de moestuinbak beschikbaar, maar voor de benodigde gereedschappen moeten de moestuinbaktuinierders zelf zorgen.

De tips die Rolf kreeg zijn eenvoudig. De moestuinbakken liggen er al weer een aantal jaar.Hierdoor is de grond vrij los, dus hoeft er niet gespit te worden. Hooguit het bovenste laagje aarde wat los maken met een cultivator of hark. Spitten verstoort het bodemleven. Onkruid kan je het best met de hand er uit trekken. Dit kan best een werkje zijn, maar een noodzakelijk werkje. De belangrijkste tip van Henk: ‘goed weten wat je met de bak wilt, welke groenten op welke plaats in de bak. Waar koop je de zaden en hoeveel en vooral wát ga je zaaien’.

Het plan om vandaag naar de Buurttuin te gaan valt in duigen; het regent nogal. Op zich is dat mooi. Rolf kan nu nadenken over welke groenten hij wilt zaaien, poten of planten. Hij wil sowieso sjalotten. Moeten die gezaaid of gepoot worden? Even opzoeken op internet. Waar koop je de zaaigoed? Bij de tuincentra zijn er zakjes te koop, maar zoveel zaden van één soort is niet nodig en duur. Op internet komt Rolf een site tegen waar zaden per 10 te koop zijn. En de prijzen vallen erg mee, ongeveer € 0,50 per zakje van 10. Meer zaden van een soort kan ook.

Dus Rolf met papier en potlood achter de computer om zijn plantplan te maken. Hij moet weten wat hij wilt oogsten, wanneer de spullen gezaaid en gepoot moeten worden en op welke plaats in de bak. Best wel een werkje.

Zoals gezegd, Rolf wilt sjalotten. poten is makkelijker dan zaaien, dus kijkt hij naar pootsjalotten. Tomaatjes zijn ook gewild, maar wel kleine tomaatjes. Op de site vindt hij Maskotka en Tiny Tim tomaatjes. Mooie kleine planten met een goede opbrengst, volgens de site. Snijbiet is weer wat anders en ‘dus’ moet dat er ook bij. Het wordt snijbiet Rainbow Mix.

Omdat Rolf alleen is en hij niet dagen achtereen hetzelfde wilt eten -omdat er opeens twintig kroppen sla geoogst kunnen worden- kiest hij voor pluksla. Er is een aardige mix van verschillende soorten pluksla. Staat leuk in de moestuinbak en geeft een lekkere variatie op tafel. Even wat door scrollend komt hij Tom Tumb sla tegen. De kropjes worden niet groter dan vijf centimeter. Eigenlijk heeft hij deze slasoort niet nodig, maar het ziet er zo leuk uit. En een zakje kost maat € 0,50. Dus erbij bestellen.

Goed, een begin is gemaakt. Er is een indeling van de bak, er is wat zaaispul geselecteerd (maar nog niet genoeg). Moeten er nog aardappelen in de bak? Of wortelen? Wat moet in de bak, als de sla geoogst is? Welke zomergroenten en welke wintergroenten? Voorbereiding van een moestuinbak vergt toch wel wat denkwerk. Wat Rolf niet weet vraagt hij aan vraagbaak Henk. Zodra het droger weer is wordt de bak voorbereid.

Een moestuinbakgebruiker

Regelmatig loop ik over de Buurttuin. Om te kijken hoe de boel er bij staat, voor een gesprekje met beheerder Henk of de rust van de Buurttuin opzoeken. Zo doende kom ik ook mensen tegen. Dit keer ontmoette ik Rolf.

Rolf is een jaar of tien geleden komen wonen in Poelenburg. Dat was na zijn scheiding. Het meeste wat hij mist is zijn tuin en het ‘rommelen met plantjes’, zoals hij dat noemt. Op zijn flat heeft hij geen ruimte om kruiden en groenten te kweken. Regelmatig loopt Rolf langs de Buurttuin zonder te weten dat dát nu de Buurttuin was. Tot in september 2019 hij het nieuwe bord boven de ingang zag. Hier kan niemand meer om heen: Buurttuin De Groene Oase.

Zijn interesse was gewekt en verlegde zijn loopje van lángs nu óver de Buurttuin, langs de moestuinbakken via de fruitbomen verder langs de bijenkasten. Tijdens ons gesprekje bleek dat hij interesse had om weer te gaan ‘rommelen met plantjes’. Laat het nu net zo zijn dat we nog voldoende moestuinbakken hebben om in gebruik te geven. Het plan van Rolf kon worden omgezet in werkelijkheid. Rolina, de beheerder die ‘over de moesttuinbakken gaat’ heeft samen met Rolf een bak uitgekozen, het gebruikerscontract en de huisregels besproken en Rolf heeft het jaarbedrag voldaan. Hij kon letterlijk ‘aan de bak’.

Het plan is om voor eigen gebruik kruiden, groenten en eetbare bloemen te zaaien en te oogsten. Toch is het best wel lastig om de juiste zaaitijd voor elke soort te plannen. En wat doe je als bijvoorbeeld de radijzen geoogst zijn met die plek. Wat kan je daar voor in de plaats zaaien? Om de moestuingebruikers een handje te helpen gaan de beheerders een zaaikalender opstellen. Van de meest gewilde gewassen en kruiden wordt beschreven in welke periode het gezaaid en wanneer er geoogst kan worden. De bijzonderheden over het zaaien zelf, zoals zaaiafstand enz. kunt u lezen op de verpakking van het door u gekochte zaad.

Wilt u ook een moestuinbak gebruiken in 2020? Er zijn nog 9 bakken beschikbaar. Neemt u contact op met de beheerder

NOOT Degenen die Rolf menen te herkennen als buurtbewoner, Rolf in dit verhaal is een niet-bestaande verzonnen figuur.

‘Zaanse Cultuur Tempels’ 9 en 10 november 2019

In dit weekend kunnen inwoners van en bezoekers aan de Zaanstreek een bezoek brengen aan verschillende culturele instellingen die, naast hun reguliere aanbod, ook een extra of gratis activiteit aanbieden.

Buurttuin Poelenburg ‘De groene oase’ zal samen met ZPINK en PLBdoet een happening organiseren in de buurttuin, op Poelenburg 56 C. Tussen 11 en 16 uur op zaterdag 9 november a.s. zullen er rondleidingen gegeven worden op de tuin, zijn er verkwikkende erwtensoep en pannenkoeken, tegen een kleine bijdrage bij een verwarmend vuurtje. De entree is gratis.

Ons motto, onbekend maakt onbemind, zal door middel van ontmoeting en verhalen luister worden bijgezet en daarbij hopen we veel Zaankanters te ontmoeten en een indruk te geven van een unieke buurttuin in Poelenburg. 

Burendag / De Kunstroute 28-9-2019

De drie-jaarlijkse kunstroute midden in Poelenburg wordt gehouden op zaterdag 28 september a.s. Zie, kijk, luister en doe mee met de leuke interactieve kunstroute. Van 12.00 tot 17.00 is er op vijftien verschillende plekken wat te zien, te doen of te horen. Workshops breien, yoga, verhalen, houtsnijden, schilderijen en foto’s zijn nog maar een paar voorbeelden.

De aftrap van de kunstroute zal om 12.00 uur zijn in het Erasmushuis met een optreden van Wereldvrouwen (zingen samen). Verder die dag zullen op verschillende plaatsen een keur van activiteiten zijn. Uiteraard is ook op de Buurttuin Poelenburg ‘De Groene Oase’ voldoende te zien en te doen onder leiding van Stephanie.

Feestelijke opening Buurttuin Poelenburg!

Zaterdag 14 september 2019 , 15.30-17.30 uur

Op zaterdag 14 september 2019 is de feestelijke opening van Buurttuin Poelenburg  ‘De Groene Oase. Van 15.30 tot 17.30 uur zijn alle inwoners van Poelenburg & Peldersveld van harte welkom voor een drankje en hapje in de vernieuwde buurttuin aan de Poelenburg 56-C (naast eethuis Melis Pide).

De buurttuin ligt al enkele jaren aan de weg Poelenburg in Zaandam. In 2019 is de buurttuin een zelfstandige stichting geworden, met nieuwe bestuursleden. Dit wil de stichting graag vieren met de buurtbewoners.

Buurttuin Poelenburg ‘De Groene Oase’ wil op een duurzame, biologische en circulaire wijze een buurttuin met pluktuin en voedselbos bieden aan de inwoners van de wijken Poelenburg en Peldersveld. Vanuit de gedachte “onbekend maakt onbemind” wil de buurttuin als bruggenbouwer juist ontmoeting tussen bewoners stimuleren, om de leefbaarheid en sociale veiligheid in de wijken te bevorderen.

De Groene Oase is een unieke groene ontmoetingsplek, waar buurtbewoners d.m.v. natuurbeleving, diverse activiteiten, educatie en vrijwilligerswerk met elkaar in aanraking komen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@buurttuinpoelenburg.nl.

Aansluitend op de opening vindt in de Buurttuin ‘Dichter bij Poelenburg 2019’ plaats: een poëzieavond waarop dichters en vertellers een podium vinden voor hun woordkunst, in een natuurlijke, mooie omgeving, met muziek. Doel is om buurtbewoners in contact te brengen met woordkunst en met elkaar. Dichter bij Poelenburg 2019′: zaterdag 14 september 2019, van 17.30 tot 21.00 uur.

14 september 2019 Dichter bij Poelenburg

In Buurttuin Poelenburg ‘De Groene Oase’ Poelenburg 56C, Zaandam wordt weer een nieuwe editie ‘Dichter bij Poelenburg’ georganiseerd. Een heerlijke avond met dichters, verhalenvertellers en muziek. We zullen deze avond worden meegenomen in een reis vol gedichten en verhalen in diverse stijlen en diverse thema’s al dan niet begeleid met muziek. Uiteraard is er ook gedacht aan een hapje en een drankje (tegen een kleine vergoeding). Tijd van aanvang wordt nog vermeld

28 september 2019 Burendag én Kunstroute

Tijdens Burendag zaterdag 28 september gaat de Poelenburg Kunstroute in de herhaling. Van 12.00 tot 17.00 is er op veertien verschillende plekken wat te zien, te doen of te horen. Workshops breien, yoga, verhalen, houtsnijden, schilderijen en foto’s zijn nog maar een paar voorbeelden. Infopunten zijn te vinden in de buurtcentra De Poelenburcht en Lobelia, op de Stadsboerderij Darwinpark en in de buurttuin De Groene Oase.  Tijdens Burendag zaterdag 28 september gaat de Poelenburg Kunstroute in de herhaling. Van 12.00 tot 17.00 is er op veertien verschillende plekken wat te zien, te doen of te horen. Workshops breien, yoga, verhalen, houtsnijden, schilderijen en foto’s zijn nog maar een paar voorbeelden. Infopunten zijn te vinden in de buurtcentra De Poelenburcht en Lobelia, op de Stadsboerderij Darwinpark en in de buurttuin De Groene Oase.