Zaaiklaar maken van de moestuinbak

In deze serie volgen we buurtbewoner en moestuinbakgebruiker Rolf

Vandaag zou Rolf naar de Buurttuin gaan. Zijn bak in orde maken voor zaaien, poten en planten. Van Henk heeft hij wat tips gekregen voor een optimaal gebruik van de moestuinbak. Ook heeft Rolf wat tuingereedschappen gekocht. De Buurttuin stelt wel de moestuinbak beschikbaar, maar voor de benodigde gereedschappen moeten de moestuinbaktuinierders zelf zorgen.

De tips die Rolf kreeg zijn eenvoudig. De moestuinbakken liggen er al weer een aantal jaar.Hierdoor is de grond vrij los, dus hoeft er niet gespit te worden. Hooguit het bovenste laagje aarde wat los maken met een cultivator of hark. Spitten verstoort het bodemleven. Onkruid kan je het best met de hand er uit trekken. Dit kan best een werkje zijn, maar een noodzakelijk werkje. De belangrijkste tip van Henk: ‘goed weten wat je met de bak wilt, welke groenten op welke plaats in de bak. Waar koop je de zaden en hoeveel en vooral wát ga je zaaien’.

Het plan om vandaag naar de Buurttuin te gaan valt in duigen; het regent nogal. Op zich is dat mooi. Rolf kan nu nadenken over welke groenten hij wilt zaaien, poten of planten. Hij wil sowieso sjalotten. Moeten die gezaaid of gepoot worden? Even opzoeken op internet. Waar koop je de zaaigoed? Bij de tuincentra zijn er zakjes te koop, maar zoveel zaden van één soort is niet nodig en duur. Op internet komt Rolf een site tegen waar zaden per 10 te koop zijn. En de prijzen vallen erg mee, ongeveer € 0,50 per zakje van 10. Meer zaden van een soort kan ook.

Dus Rolf met papier en potlood achter de computer om zijn plantplan te maken. Hij moet weten wat hij wilt oogsten, wanneer de spullen gezaaid en gepoot moeten worden en op welke plaats in de bak. Best wel een werkje.

Zoals gezegd, Rolf wilt sjalotten. poten is makkelijker dan zaaien, dus kijkt hij naar pootsjalotten. Tomaatjes zijn ook gewild, maar wel kleine tomaatjes. Op de site vindt hij Maskotka en Tiny Tim tomaatjes. Mooie kleine planten met een goede opbrengst, volgens de site. Snijbiet is weer wat anders en ‘dus’ moet dat er ook bij. Het wordt snijbiet Rainbow Mix.

Omdat Rolf alleen is en hij niet dagen achtereen hetzelfde wilt eten -omdat er opeens twintig kroppen sla geoogst kunnen worden- kiest hij voor pluksla. Er is een aardige mix van verschillende soorten pluksla. Staat leuk in de moestuinbak en geeft een lekkere variatie op tafel. Even wat door scrollend komt hij Tom Tumb sla tegen. De kropjes worden niet groter dan vijf centimeter. Eigenlijk heeft hij deze slasoort niet nodig, maar het ziet er zo leuk uit. En een zakje kost maat € 0,50. Dus erbij bestellen.

Goed, een begin is gemaakt. Er is een indeling van de bak, er is wat zaaispul geselecteerd (maar nog niet genoeg). Moeten er nog aardappelen in de bak? Of wortelen? Wat moet in de bak, als de sla geoogst is? Welke zomergroenten en welke wintergroenten? Voorbereiding van een moestuinbak vergt toch wel wat denkwerk. Wat Rolf niet weet vraagt hij aan vraagbaak Henk. Zodra het droger weer is wordt de bak voorbereid.

Een moestuinbakgebruiker

Regelmatig loop ik over de Buurttuin. Om te kijken hoe de boel er bij staat, voor een gesprekje met beheerder Henk of de rust van de Buurttuin opzoeken. Zo doende kom ik ook mensen tegen. Dit keer ontmoette ik Rolf.

Rolf is een jaar of tien geleden komen wonen in Poelenburg. Dat was na zijn scheiding. Het meeste wat hij mist is zijn tuin en het ‘rommelen met plantjes’, zoals hij dat noemt. Op zijn flat heeft hij geen ruimte om kruiden en groenten te kweken. Regelmatig loopt Rolf langs de Buurttuin zonder te weten dat dát nu de Buurttuin was. Tot in september 2019 hij het nieuwe bord boven de ingang zag. Hier kan niemand meer om heen: Buurttuin De Groene Oase.

Zijn interesse was gewekt en verlegde zijn loopje van lángs nu óver de Buurttuin, langs de moestuinbakken via de fruitbomen verder langs de bijenkasten. Tijdens ons gesprekje bleek dat hij interesse had om weer te gaan ‘rommelen met plantjes’. Laat het nu net zo zijn dat we nog voldoende moestuinbakken hebben om in gebruik te geven. Het plan van Rolf kon worden omgezet in werkelijkheid. Rolina, de beheerder die ‘over de moesttuinbakken gaat’ heeft samen met Rolf een bak uitgekozen, het gebruikerscontract en de huisregels besproken en Rolf heeft het jaarbedrag voldaan. Hij kon letterlijk ‘aan de bak’.

Het plan is om voor eigen gebruik kruiden, groenten en eetbare bloemen te zaaien en te oogsten. Toch is het best wel lastig om de juiste zaaitijd voor elke soort te plannen. En wat doe je als bijvoorbeeld de radijzen geoogst zijn met die plek. Wat kan je daar voor in de plaats zaaien? Om de moestuingebruikers een handje te helpen gaan de beheerders een zaaikalender opstellen. Van de meest gewilde gewassen en kruiden wordt beschreven in welke periode het gezaaid en wanneer er geoogst kan worden. De bijzonderheden over het zaaien zelf, zoals zaaiafstand enz. kunt u lezen op de verpakking van het door u gekochte zaad.

Wilt u ook een moestuinbak gebruiken in 2020? Er zijn nog 9 bakken beschikbaar. Neemt u contact op met de beheerder

NOOT Degenen die Rolf menen te herkennen als buurtbewoner, Rolf in dit verhaal is een niet-bestaande verzonnen figuur.