Zachte winter – harde wind

We noemen het winter omdat we dit jaargetij nu eenmaal winter noemen. Gezien het weer zijn we vanaf oktober 2019 in een natte periode beland. En die duurt maar voort. Zo’n dertig jaar geleden las ik de voorspelling dat West Europa af gaat op een drie seizoenen jaar. Drie jaargetijden in plaats van vier. De winter is verworden tot een nat winderig seizoen. De herfst gaat over in de lente. Weg sneeuw en vrieskou. (in mijn tijd vond men -5 graden aan de frisse kant. Nu wordt +5 al koud genoemd)

Regen, veel regen, harde wind, storm. Dit weer kan zijn (of is het haar) charme hebben; uitwaaien op het strand, struinen door de bossen (als het tenminste niet stormt) of lekker achter de kachel (als mensen die nog hebben in plaats van die ongezellige centrale verwarming) met een kop warme chocolademelk, anijsmelk of een goeie borrel.

De Buurttuin heeft veel te lijden van de vele regenval, de harde wind en de stormen. Zo zijn de rozenbogen allemaal kapot gewaaid, de tuin staat voor een groot deel onder water en grote takken zijn van de hoge bomen gewaaid. Heel vervelend als we kijken naar het grote plaatje. Maar ook duidelijk waar we (bestuur en beheerders) aan moeten werken. Het stichtingsbestuur moet nu een visie ontwikkelen mbt de wateroverlast en deze omzetten in actie.

Een knelpunt is het verduurzamen en toekomstbestendig maken van de buurttuin is geld. Als we de huidige paden willen verbeteren, zodat wandelaars droge voeten houden is veel geld nodig. Het maken van wateropslag zal één van de mogelijke oplossingen kunnen zijn tegen het vele water. Kost nogal wat.

Kortom, naast visie, ideeën, vrijwilligers hebben we ook financiële ondersteuning nodig. We zoeken dan ook met spoed donateurs, sponsors en belangstellenden die (gedeelten van) projecten willen meefinancieren. Uiteraard zijn we ook heel blij met materialen om de projecten te realiseren.

Projecten:
Waterhaalpunt voor de moestuingebruikers
Mensen die een moestuinbak huren, halen met een emmer water uit de Watering. Een gevaarlijke en onwenselijke situatie. Om het hen makkelijker te maken willen we een tank ingraven met een handpomp.
Verbetering van de paden
De huidige paden dienen versterkt te worden. De paden zullen worden uitgegraven, waarna gemalen puin wordt aangebracht. De paden zijn dan goed bestand tegen water en bezoekers houden droge voeten. Voor dit project is in eerste instantie 50 kuub gemalen puin nodig en een minishovel.
Picknickbanken/tafels
Het is goed toeven in de Buurttuin. Op verschillende plaatsen in de tuin zijn gezellige plekjes gemaakt tussen de planten. We willen hier graag mooie picknickbanken/tafels plaatsen. De Stichting Stadshout in Amsterdam zal deze banken/tafels maken, mits we de rekening kunnen betalen
Rozenbogen
Door de storm van afgelopen weken zijn alle rozenbogen kapot gewaaid. Deze zullen vervangen dienen te worden door meer weerbestendige modellen.
Aanleggen van een Perma-moestuin
Een moestuin aangelegd volgens de principes van permacultuur heeft minder onderhoud en minder water nodig in de warme droge periodes. Ook de opbrengst van een dergelijke moestuin is hoger. Om de perma-principes toe te passen hebben we ongeveer 180 m2 karton nodig en veel mest nodig. En vervoer om het karton en de mest op de Buurttuin te krijgen.

Meer projecten zijn in ontwikkeling en zullen zsm op de site worden gezet, zodat u meer keuze hebt om deel te nemen aan het verduurzamen van de Buurttuin: Voor de buurt, door de buurt.
Wilt of kunt u niet doneren of sponsoren, maar wilt wel bijdragen dan kunt u zich aanmelden als Helpende Handen of Ambassadeur. Wilt u doneren, sponsoren of op een andere manier bijdragen aan de ontwikkeling van de Buurttuin, neemt u dan contact op met de voorzitter van de stichting.