Een moestuinbakgebruiker

Regelmatig loop ik over de Buurttuin. Om te kijken hoe de boel er bij staat, voor een gesprekje met beheerder Henk of de rust van de Buurttuin opzoeken. Zo doende kom ik ook mensen tegen. Dit keer ontmoette ik Rolf.

Rolf is een jaar of tien geleden komen wonen in Poelenburg. Dat was na zijn scheiding. Het meeste wat hij mist is zijn tuin en het ‘rommelen met plantjes’, zoals hij dat noemt. Op zijn flat heeft hij geen ruimte om kruiden en groenten te kweken. Regelmatig loopt Rolf langs de Buurttuin zonder te weten dat dát nu de Buurttuin was. Tot in september 2019 hij het nieuwe bord boven de ingang zag. Hier kan niemand meer om heen: Buurttuin De Groene Oase.

Zijn interesse was gewekt en verlegde zijn loopje van lángs nu óver de Buurttuin, langs de moestuinbakken via de fruitbomen verder langs de bijenkasten. Tijdens ons gesprekje bleek dat hij interesse had om weer te gaan ‘rommelen met plantjes’. Laat het nu net zo zijn dat we nog voldoende moestuinbakken hebben om in gebruik te geven. Het plan van Rolf kon worden omgezet in werkelijkheid. Rolina, de beheerder die ‘over de moesttuinbakken gaat’ heeft samen met Rolf een bak uitgekozen, het gebruikerscontract en de huisregels besproken en Rolf heeft het jaarbedrag voldaan. Hij kon letterlijk ‘aan de bak’.

Het plan is om voor eigen gebruik kruiden, groenten en eetbare bloemen te zaaien en te oogsten. Toch is het best wel lastig om de juiste zaaitijd voor elke soort te plannen. En wat doe je als bijvoorbeeld de radijzen geoogst zijn met die plek. Wat kan je daar voor in de plaats zaaien? Om de moestuingebruikers een handje te helpen gaan de beheerders een zaaikalender opstellen. Van de meest gewilde gewassen en kruiden wordt beschreven in welke periode het gezaaid en wanneer er geoogst kan worden. De bijzonderheden over het zaaien zelf, zoals zaaiafstand enz. kunt u lezen op de verpakking van het door u gekochte zaad.

Wilt u ook een moestuinbak gebruiken in 2020? Er zijn nog 9 bakken beschikbaar. Neemt u contact op met de beheerder

NOOT Degenen die Rolf menen te herkennen als buurtbewoner, Rolf in dit verhaal is een niet-bestaande verzonnen figuur.